KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
TACHOVSKO - STŘÍBRSKO
  Dopravní přístupnost
Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
Destinační management
 
Příroda a její ochrana
  Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
Kultura, zábava, sport
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Katalog KUDY Z NUDY
Aktivní dovolená
 
Památky a zajímavosti
  Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
 
Turistika a volný čas
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
 
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
 
Království perníku

Naučná stezka Údolí Jizery - Riegrova stezka [ Naučná stezka ]

Začátek: Bitouchov u Semil
Konec: Podspálov, železniční zastávka
Délka: 3 km
Počet zastávek: 12
Zaměření: geologie
Typ stezky: pro pěší - pro cyklisty vjezd zakázán
Náročnost: střední
Čas pro prohlídku: 1 hodina
Značení: informační panely, červeně značená turistická trasa
Doba návštěvy: celoročně
Mapa: Český ráj
Poznámky: Všude v okolí nedokončené panely z projektu Phare 1999 - 2000.
Je možno se vrátit po Kamenického stezce (žlutá a zelená značka), která probíhá paralelně ve vyšší části údolí.

Naučná stezka Údolím Jizery - Riegrova stezka

Z vodáckého průvodce: Pod Semily se údolí Jizery zúží, kolmé skály ční až nad řeku. Po ochozu kolem skály vede turistická stezka do Spálova a dále do Železného Brodu. Jizera tu proudí přes skály a má velký spád, řečiště však je po většinu roku úplně suché a nesjízdné. Jen za vyjímečné vody je možno tento úsek projet , ale je to velmi odvážný výkon spojený s nebezpečím rozbití lodi.

Tvar údolí je způsoben tím, že se řeka z poměrně měkkých usazených hornin dostala do území, které je tvořeno tělesem žuly, která pronikla do starších vyvřelých hornin. Jak žula, tak i okolní horniny jsou značně staré (starší prvohory). Pozdějšími horotvornými pohyby byly rozdrceny a metamorfovány. O jednotlivých typech hornin jsou podrobné informace na zastávkách naučné stezky.
To, že řeka v údolí vlastně chybí, je způsobeno jezem pod Semily. Voda je z řeky odebírána a vedena potrubím do elektrárny ve Spálově. Vodní elektrárny jsou často považovány za příklad ekologicky čistého zdroje elektřiny, navíc mají za úkol regulaci průtoku vody v řece. Jistě, část vody lze využít pro energetické účely. Aby se však stavba a provoz vyplatily, používá se vody co nejvíce, tedy pokud možno všechna. Důležitý je rozdíl hladin, proto se staví jezy a přehrady co nevyšší, navíc lze rozdíl hladin ještě zvýšit tím, že se elektrárna postaví níže po toku řeky a voda se k ní přivede náhonem nebo podzemní štolou. Množství vody pro elektrárnu je sice dáno samotnou řekou, ale krátkodobě lze využít vodu nahromaděnou v nádrži.
Každá řeka je výsledkem vývoje krajiny a říční sítě, který trval miliony let. Tento systém je stabilní, i přes velká sucha nebo naopak povodně přetrvává nejen řeka, ale i život v ní. Na řekách vznikaly a opět zanikaly i jezera. Vodní tok byl však vždy otevřenou cestou především pro ryby. Řeka, která má přirozený charakter, zákruty, peřeje a ostrovy působí estetickým dojmem. Daleko důležitější však je, že taková řeka je schopna sama likvidovat nečistoty, které do ní lidé vypouští. Čističky vody obvykle jen napodobují to, co se v řece nebo potoku děje. Odebrání veškeré vody z řeky nejen zhorší samočisticí schopnost řeky, ale poškodí i celý říční ekosystém.
Údolím prochází po levém břehu železniční trať s řadou tunelů, po pravém břehu pak vede Riegrova stezka. Tato stezka sama o sobě je zajímavým technickým dílem - podél kolmé stěny je vedena po visuté galerii, překážky prochází tunely. Soutěska u galerie však není jen dílem přírody. Jizera za velké vody zaplavovala továrnu v Semilech. Její majitel Schmidt ve snaze záplavám zabránit nechal soutěsku rozšířit. Přitom byla vybudována i galerie.
Obvykle nízký stav vody v řečišti ukazuje, jakou sílu má (v tomto případě spíše měl) říční proud. V řece je mnoho velkých balvanů, řadu z nich přinesla Jizera až z oblasti Krkonoš. Najdeme tu i obří hrnce - díry vymleté do skalnatého dna. Tady nestačí pouhá síla vodního toku. Řeka vytváří obří hrnce tím, že krouživým pohybem valí po dně kameny nebo štěrk a vymílá jím hrncovitý útvar. Na jeho dně často leží tento velký valoun. Za velké vody bude řeka v práci pokračovat. Stejně jako valouny různých hornin přináší Jizera i to, po čem touží řada sběratelů - drahé kameny. Acháty, chalcedony, ametysty vznikly vyplněním dutin po plynech v sopečných horninách různými minerály. Jizera je roznáší po celém svém toku.
Riegrova stezka vede ve svahu nebo podle vody. Rovnoběžně s ní vede Kamenického stezka, ale nad údolím nebo v horní části svahu. Není sice součástí naučné stezky a panely informačního programu Phare (většinou nedodělané), které na ní najdeme, spíše matou než informují. Kamenického stezka je značena běžnými turistickými značkami - zelenou a žlutou. Pokud však skutečně chcete poznat zdejší území, vraťte se zpět právě po Kamenického stezce.
Cesta vede kolem čedičové Kočičí skály. Na rozdíl od starých hornin, kterými prochází Riegrova stezka jde o doklad poměrně nedávné (třetihorní) sopečné činnosti. Rozpad do ležatých šestibokých sloupů dokládá, že jde o zbytek čedičové žíly. Ze skály je nádherný rozhled po okolí. Musíme upozornit, že výstup na skálu je obtížnější. Na exponovaných místech jsou však umístěny řetězy. Rozhled z Kočičí skály je opravdu nádherný. Na jihozápadě je nejnápadnější Kozákov (pro sběratele minerálů téměř kultovní místo). Dobře je vidět i to, jak se Jizera postupně zařezávala stále do větší hloubky.
Naučnou stezku lze navštívit kdykoli, přesto asi nejvhodnější doba je od podzimu, kdy se vybarví listí až do časného jara. Opadané listí totiž odkrývá další výhledy, v zimě jsou často skály pokryty ledem, který vytváří nádherné rampouchy. Stezka je určena výhradně pro pěší.

Parametry naučné stezky:
Začátek Bitouchov u Semil, konec Podspálov (železniční stanice), délka 3 km, 12 zastávek, čas prohlídky 1 hodina, návštěva možná celoročně, stezka pouze pro pěší.

Zajímavosti v okolí:
Semily - okresní město, muzeum
Bozkovské dolomitové jeskyně
Hrad Vranov u Malé Skály
Suché skály
Klokočské skály
Kozákov - kopec, rozhledna
Votrubcovo muzeum a lom pod Kozákovem (expozice drahých kamenů, možnost sběru)

Turistické trasy:
naučná stezka je na červené turistické značce Semily - Podspálov

Veřejná doprava:
Semily (vlak, autobus)

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.stezka.cz

Typ záznamu: Naučná stezka
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 27.09.2004 v 12:09 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
Databanka akcí
 
Regiony a oblasti ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
 
ZPRÁVY A AKTUALITY
  Tiskové zprávy
Aktuality
 
Služby pro turisty
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
Sněhové zpravodajství
 
Kalendář akcí oblasti
  Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
Folklor a tradice
  Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
Regionální rozvoj
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba